Deltagoot

De Deltagoot, waarvan de bouw is begonnen in 1978, is in gebruik genomen in 1980 en buiten gebruik gesteld in 2016. De Deltagoot is door zijn afmetingen een unieke golfgoot. De goot is 240 meter lang, 5 meter breed en 7 meter diep. Er kunnen regelmatige golven worden gemaakt met een maximum hoogte van 2,5 meter of onregelmatige golven met een maximum hoogte van 1,75 meter. Optioneel is er een extra diep gedeelte beschikbaar van 9,5 meter.

Het eerste onderzoek was een geïntegreerde studie betreffende hydraulische en grondmechanische problemen m.b.t. tot de Stormvloedkering in de Oosterschelde. Daarna zijn er heel veel onderzoeken gedaan m.b.t. strand- en duinerosie, kustlijnbescherming en dijkbekleding, golfbrekers, offshore-constructies (bv. olieproductieplatformen), etc., etc.

In 2015 krijgt Deltares een nieuwe Deltagoot op haar terrein aan de Rotterdamseweg in Delft. Deze onderzoeksfaciliteit vervangt de huidige faciliteit in de Noordoostpolder en is een stuk geavanceerder. Qua omvang en testmogelijkheden is de nieuwe faciliteit uniek in de wereld. De goot is bedoeld voor waterveiligheidsvraagstukken van de overheid, maar ook voor vragen van het bedrijfsleven.

In dit overzicht wordt volstaan met het tonen van enkele historische foto´s van de Deltagoot in het Waterloopbos en enkele video´s.


File not found

Overzicht van de bouwplaats


File not found

Luchtfoto van de Deltagoot


File not found

Deltagoot in vol bedrijf


File not found

mobiele kraan boven de Deltagoot

Bouw Deltagoot

Deltagoot in bedrijf

Duinafslagproef

Golfoverslag

Gras op rivierdijken